Szt. Donát kápolna

A kápolna építése - 1781

A hagyomány szerint egy óbudai szőlősgazdát a hegyen ért hatalmas vihar szekerével együtt elsodorta az útról. Szerencsés megmenekülése emlékére építette a Szt. Donát kápolnát. Hogyan is történhetett ez az építés?

Tovább

Szent Donát története

(Augusztus 7.) Szent Donát számos borvidéken szőlővédőszent. Donát ókeresztény püspök (egyes források szerint katona) volt, aki a közép itáliai Arezzo püspökeként 362-ben szenvedett mártíromságot.

Tovább

Szent Donát tisztelete hazánkban

A szőlősgazdák, szőlőhegyek, különösen a Dunántúlon, a Felvidéken és Erdélyben kedvelt védőszentje Donát, aki a közép itáliai Arezzo püspökeként 362-ben szenvedett mártíromságot. Tiszteletének szülőhelye a barokk kori Németország. Amikor 1652-ben ereklyéit Rómából a Rajna-vidéki Münstereifel városába vitték, a kísérő papot villámcsapás érte, de semmi baja nem történt.

Tovább

Kápolna Szentjei

A kápolnában ma az oltár felett Szent Donátot ábrázoló XVII. századi kép látható. A XIX. század második felében további olajfestménnyekkel gyarapodott a kápolna.

Tovább

Ünnepélyes átadás - 2008

ÜNNEPÉLYES ÁTADÁS - 2008. Az Egyesülete másfél év alatt, sokak segítségével felújította a kápolnát, majd november 16-án átadta a hegyi közösségnek. Talán húszan fértek a kis templomba, a többi százhúsz kívülről figyelte az eseményeket.

Tovább
Feliratkozás RSS - Szt. Donát kápolna csatornájára